KLAVA Vision Statement:

KLAVA is dedicated to achieving high performance growth and grass root development of youth volleyball in Kuala Lumpur and for the future of Volleyball in the country.

Our Mission Statement:

BUILDTo build the base – We seek to expand our membership, increase the number of volunteers and extend our reach in order to engage as many people as possible in the sport of volleyball.

PROMOTETo promote the sport – We seek to promote all aspects of the sport in order to generate as many positive public recognition (Kuala Lumpur) as possible that in turn will lead to increase of participations (Players, Coaches and Referees) from Indoor Volleyball to Beach Volleyball training programs to competitive volleyball.

ACHIEVETo achieve sustained competitive successes – We seek to continue the tradition of performance based successes to the highest levels of national competitions, especially at the SUKMA Games (Gold Medal) and other national tournament through efforts in grass root development programs.

KLAVA 35th Anniversary Dinner

Wednesday, July 25, 2012

2012 W.P. SUKMA TEAM

 
 Women Team
Men Team

32 comments:

 1. YIP KUM FOOK (MCA GOMBAK) WAJARKAH GELARAN DATUK DIGUGUR?

  WAJARKAH GELARAN DATUK DIGUGUR?

  Justeru itu adalah amat wajar gelaran datuk yang disandang oleh Yip Kum Fook digugurkan atau patus ditarik balik. Perbuatan Yip Kum Fook merupakan satu penghinaan keatas gelaran datuk! .

  Amat memalukan seorang yang bergelar datuk membuat kerja kotor sebegini!!. Ia satu kesalahan jenayah (sombong, tipu, fitnah dan kalau isteri orang). Mana mungkin seorang bergelar datuk terlibat dengan jenayah!! Rakyat Buddhisme supaya tidak mudah diperbodoh-bodoh dengan lakonan politik kotor dalam Kuil Buddha untuk mengaibkan individu tertentu. "Kita dijadikan 'penonton bodoh' yang seakan-akan merelakan apa sahaja watak yang mereka lakonkan".

  "Politik kita memerlukan nafas baru dan dibersihkan dari golongan yang jijik dan kotor ini! Kita perlukan politik idea, bagaimana dan cara membangunkan umat dan rakyat agar hidup berdisiplin, bermaruah dan bertamadun. "Buddhisme melarang didedahkan aib peribadi yang tidak membabitkan kezaliman terhadap orang lain seperti zina, minum arak, berjudi dan seumpamanya (Five precepts) hendaklah ditutup semampu mungkin. "Tiada keperluan menubuhkan suruhanjaya khas bagi kes-kes maksiat peribadi. Ini hanya akan membazirkan harta rakyat,"

  ReplyDelete
 2. Saudara-saudara dan Saudari-saudari Yang Di Hormati
  Bahawa MCA Gombak pegurusi YIP KUM FOOK dan anaknya Yip Jiun Hann (Permuda MCA Gombak) bukan sahaja menggunakan kuasanya menghisap wang KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI(Thai) No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. Tetapi lebih dahsyat, ialah menipu wanita-wanita dan merosakan keluarga orang lain. Mereka sebenar-benarnya orang yang jahat dan tak bermoral

  Saya mengemukakan kesal yang benar ini, tujuan ialah harap orang ramai, khasnya wanita dapat mengambil perhatian supaya jangan terjerat oleh manis-manis mulutnya akhir akan meninpa kerugian dan kesakitan yang besar

  马华公会鹅唛區会主席叶金福律师与马华公会鹅唛區会叶君瀚青年圑長, 不但无耻的利用KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI(Thai) No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia.宗教之名捞取权和私利之外, 叧一大罪悪是, 他们仗着权势, 甜言蜜語, 誘骗良家少女, 骗财骗色, 三妻四妾, 破坏别人的家庭. 父子两人, 无悪不做, 实是大色狼, 大老千,缺德的败娄.

  今天我把实事公告大家, 是希望公众, 特别是良家少女, 要多多小心, 提防这一娄假面具的佛教徒, 以免一失足成千古恨.

  Brother And Sister Of the respectfully
  That YIP KUM FOOK, MCA Gombak chairman and his son Yip Jiun Hann (Youth MCA Gombak) they are not only used of power to suck Temple’s money of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE(Thai) No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. But far worse, they are cheating women and make people family broken. They truly wicked and immoral

  Bring forward. I regret that this is true, the purpose is to hope for public, and especially women take care not to be trapped by the end of sweet mouth will override of great loss and pain

  ReplyDelete
 3. VEN. ASHIN INDAKA MINTA BAYAR RM400 SETIAP ORANG YANG MAHU MENJADI SAMI
  Bagaimana Gautama Buddha mencapai Pencerahan (Nirvana)?
  Ven. Dr Ashin Indaka dari Myanmar minta bayar RM400 setiap orang yang mahu menjadi Sami di SAMNAK SAMBODHI TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, MALAYSIA. Sesiapa yang pergi sana, maha berhati-hati ... Ini menjadi Buddhism memalukan ... Buddha tak pernah meminta wang daripada murid-murid nya. Orang ramai yang tidak berpuas hati dengan harga yang tinggi itu.

  Kami ingin memaklumkan kepada semua jawatankuasa SAMNAK SAMBODHI BUDDHA TOKONG, No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. Terdapat begitu banyak Myanmar dikutuk tentang apabila sesiapa mahu menjadi sami, yang ketua sami(Ven. Ashin Indaka) meminta mereka untuk membayar kira-kira RM400.00 seorang.

  Ini adalah salah satu menghancurkan rasa malu dan eksploitasi kerana mungkin harga yang tinggi untuk orang Myanmar, juga ini adalah salah satu jenis sistem perniagaan dalam Agama Buddha, semua mesti berfikir dengan betul, Buddha keluar menjadi seorang rahib dengan percuma dan dia diamalkan untuk mencapai Pencerahan tanpa peratus sebarang sen dolar untuk berbelanja-nya, kadang-kadang diperlukan untuk dirujuk dari zaman Buddha.

  Kuil Buddha di Malaysia, 100% disokong oleh orang ramai. Jawatankuasa Kuil, mereka bekerja sebagai sukarela dan menjaga Kaabah dengan teratur tetapi dalam Kaabah tidak dibenarkan untuk bermain politik kerana di dalam Kuil mestilah bersih dan dialu-alukan semua orang.

  Sekarang, buat buruk dan baik mesti berhati-hati kerana semua aduan yang besar di Internet, kira-kira Buddha mengajar banyak di Internet, kadang-kadang kita tidak boleh berdusta kepada satu yang lain. Kita mesti membantu Myanmar rakyat kerana mereka datang ke Malaysia untuk bekerja, mendapatkan wang dan menyimpan wang untuk keluarga mereka.

  Kami Malaysia Agama Buddha mesti membantu Myanmar Buddha, tidak ditipu mereka, kerana mereka datang ke negara kita untuk bekerja, kita mesti menunjukkan kualiti yang baik dan Buddhisme yang terbaik. Tidak seperti beberapa jawatankuasa ahli menipu duit atau curi duit Sami Myanmar; ini adalah sangat buruk Buddhisme Malaysia.

  Harap YIP KUM FOOK (MCA GOMBAK) menyedari dirinya, kini orang ramai yang tahu apa yang dia dilakukan untuk Buddhisme, Kamma akan menyerang untuk semua orang, jika mereka berbuat buruk atau baik.
  HADAPAN OLEH PANCHAN-KYAIK

  Dilahirkan di Lumbini, Nepal, Siddhartha telah ditakdirkan untuk hidup mewah sebagai seorang putera, mempunyai tiga istana terutama yang dibina untuknya. Siddhartha melarikan diri istana, disertai oleh Channa Kanthaka kudanya, meninggalkan kehidupan ini diraja untuk menjadi orang miskin. Duduk di bawah pokok beringin, yang kini dikenali sebagai pokok Bodhi di Bodh Gaya (Bihar, India), dia tidak pernah berikrar untuk timbul sehingga dia telah menemui kebenaran. Selepas bertapa 49 hari, pada usia 35 tahun, dia mencapai Pencerahan (Nirvana). Gautama, selepas itu, dikenali sebagai Buddha atau "Satu dikejutkan." Buddha juga kadang-kadang diterjemahkan sebagai "Satu Bersinar." Selalunya, dia disebut dalam Buddhisme sebagai Shakyamuni Buddha atau "Satu dikejutkan suku Shakya."
  Translated Mr Yee, Taman Ehsan, kepong….
  ReplyDelete
 4. Kepada YB. Perdana Menteri Dato' Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak,

  Di sini saya ingin mengatakan bahawa BN kalah bukanlah koncern BN tak baik, khas nya MCA kerana kebanyakan Ahli MCA cabangan bawah, pemimpinnya sudah berjaya sombong dan tidak berkhimat dan ular, olih itu mengakibatkan ramai Malay, Cina dan India naik marah dan kalah PRU 13 teruk

  Contohnya yang saya tahu Pengerusi MCA GOMBAK YIP KUM FOOK dan Permuda MCA GOMBAK YIP JIUN HANN, mereka ular sampai wang Tokong pun berani telang dan halau Sami Buddha keluar dari tokong, orang ramai benci MCA.

  Apabila mereka tolong Donald Lim Siang Chai di Selayang, orang ramai salah sangka Donald Lim sama satu kaki……

  Sekira MCA cuba ingin memulit nama baik dan sokongan olih orang ramai semula, pemimpin seperti ini patut di kikis dengan bersih dalam parti, Kalau tidak sampai bila pun susah memulit semangat

  Sekian, Terima kasih

  ReplyDelete
 5. JH Yip Management Sdn Bhd
  Suite 3.43, Kompleks Desa, Jalan Kepong,, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur, 51200 Phone:03-6274 5352
  Ketua Belia MCA Gombak YIP JIUN HANN,
  Berkenaan bapa U (YIP KUM FOOK, MCA GOMBAK) bertiga, Empat Isteri dan kaya, itu hal U sendiri,
  Mengapa U cuba Menbangkitkan Nama NABI MUHAMMAD S.A.W. bagi menburukkan nama kebaikannya. U cuba ingat memalukan Muslim?
  Yip Jiun Hann, U bukan Muslim kami harap jangan menyetul hal Agama Muslim dan kebaikan NABI MUHAMMAD S.A.W.
  Kalau tidak kami akan ajar U seperti perkara yang terjadi di U.S.A

  Kami Yang Benar,
  RAKYAT GOMBAK

  ReplyDelete
 6. Kepada seluruh rakyat Malaysia yang dihormati,

  Dengan hormatnya sini, Kami ingin memaklumkan bahawa YIP KUM FOOK, MCA GOMBAK NRIC 550801-01-6259 (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) dan anaknya YIP JIUN HANN yang berjalan tugas sebagai lawyer di alamat : NO. 2A & 2B, 2ND FLOOR JALAN 53, DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR & LOT 3.55, KOMPLEKS DESA BATU 8, JALAN KEPONG 52100 KUALA LUMPUR (YIP JIUN HANN & ASSOCIATES)

  Harap semua rakyat Malaysia mengambil perhatian dan jauhkan orang yang tersebut kerana jangan terkena tipu

  Mereka sangat jahat dan hatinya hitam(kejam), sanggup menipu wang wanita, merosak keluarga orang lain dan sendirinya memakan wang Temple, SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, dan berpura-pura merepot ke polis resit hilang.........harap perhatian

  Sekian dimaklumkan,
  Terima Kasih

  SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES
  KAMI HANTAR MESEJ INI SEBAB RAMAI ORANG KENA TIPU DAN PEMINTASAN DI KEPONG...HARAP ORANG RAMAI BERJAGA-JAGA DENGAN MEREKA TERSEBUT

  ReplyDelete
 7. Formerly generally known as the National Professional Football Association while it absolutely was made with live stream free Association suspected the name “National Football League” with 2014. Initially, the most famous method people enjoyed his or her football seemed to be by simply enjoying the…

  ReplyDelete
 8. Dear brother and sister,  I am Myanmar who working in Malaysia for more than 10 years and I would like to explain about SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION. Therefore, recently I stayed at Sasanarakkha Buddhist Sanctuary (SBS), Taiping, Perak. I am very close with Ven. U Nandiya Maha Thero.  My monk Ven. U Nandiya is a very good heart and compassion for everyone in the world, also I heard when he stayed at Kuala Lumpur Buddhist Temple, he lends donation money to the President of Temple (DATUK YIP KUM FOOK, MCA Gombak) in the amount of RM20,000.00 only and he said that money belongs to Myanmar society in Malaysia.  On the other hand, my monk said, also many things happened when he stayed there because committees are always disturbing, I am very sad about that matter, why committees are very poor and crooks. Others Temple, people come to Temple to respected Buddha and Monks, also give the red packets to monks. Why this Temple, monks must give money to committees, this is opposite.  If anyone receives or reads this message, please inform DATUK YIP KUM FOOK to return that amount to my monk as soon as possible.  My monk contact place:  Ven. U Nandiya

  Sasana Daja Buddhist Temple

  49 Bombay Street, Lidcombe NSW 2141.

  Tel: (02) 9649-8124

  ReplyDelete
 9. Saudara dan saudari yang dikasihi,

  Saya adalah Myanmar yang bekerja di Malaysia selama lebih dari 10 tahun dan saya ingin menerangkan mengenai PERSATUAN SAMBODHI BUDDHIST SAMNAK. Oleh itu, baru-baru ini saya tinggal di Sasanarakkha Buddhist Sanctuary (SBS), Taiping, Perak. Saya sangat rapat dengan Ven. U Nandiya Maha Thero.

  Sami saya Ven. U Nandiya adalah hati dan belas kasihan yang sangat baik kepada semua orang di dunia, juga saya dengar ketika dia tinggal di Kuil Buddha Kuala Lumpur, dia meminjamkan wang sumbangan kepada Presiden Kuil (Datuk Yip Kum Fook, MCA Gombak) dengan jumlah RM20 , 000.00 sahaja dan dia mengatakan bahawa wang adalah milik masyarakat Myanmar di Malaysia.

  Sebaliknya, kata bhikkhu saya, juga banyak perkara berlaku semasa dia tinggal di sana kerana jawatankuasa selalu mengganggu, saya sangat sedih dengan perkara itu, mengapa jawatankuasa sangat miskin dan penjahat. Yang lain Kuil, orang datang ke Kuil untuk dihormati Buddha dan Biksu, juga memberikan paket merah kepada para bhikkhu. Mengapa Kuil ini, para bhikkhu mesti memberikan wang kepada jawatankuasa, ini adalah sebaliknya.

  Sekiranya ada yang menerima atau membaca mesej ini, sila maklumkan kepada DATUK YIP KUM FOOK untuk mengembalikan jumlah itu kepada rahib saya secepat mungkin.

  Tempat hubungan rahib saya:

  Ven. U Nandiya
  Kuil Buddha Sasana Daja
  49 Bombay Street, Lidcombe NSW 2141.
  Tel: (02) 9649-8124

  Dengan kebaikan

  KO KO NAING
  Taiping, Perak, Malaysia

  ReplyDelete
 10. JH Yip Management Sdn Bhd
  Suite 3.43, Kompleks Desa, Jalan Kepong,, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur, 51200 Phone:03-6274 5352
  Ketua Belia MCA Gombak YIP JIUN HANN,
  Berkenaan bapa U (YIP KUM FOOK, MCA GOMBAK) bertiga, Empat Isteri dan kaya, itu hal U sendiri,
  Mengapa U cuba Menbangkitkan Nama NABI MUHAMMAD S.A.W. bagi menburukkan nama kebaikannya. U cuba ingat memalukan Muslim?
  Yip Jiun Hann, U bukan Muslim kami harap jangan menyetul hal Agama Muslim dan kebaikan NABI MUHAMMAD S.A.W.
  Kalau tidak kami akan ajar U seperti perkara yang terjadi di U.S.A

  Forwarded by Kong

  ReplyDelete
 11. I am not satisfied with the Gombak MCA Division chairman (Yip Kum Fook) and the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION chairman (Yip Kum Fook) because he used vicious and arrogant means in bringing in a group of individuals from other places to provoke and trample the sacred ground and without any sound reason called in the police to forcefully detain the monk so as to humiliate worshippers of Buddhism.

  I strongly would like to ask here that what great sin and crimes had he committed to the extent of you Yip Kum Fook lawyer by means or by crooks called in the police to detain a monk-like him?

  I came from Penang, I was a newcomer and I temporarily put up at the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION to study and learn to practice Buddhism. While at the temple, I could not bear with the way Yip Kum Fook lawyer behaved, your uncourteous, arrogant and unexcelled attitude in treating the Temple abbot.

  Yip Kum Fook lawyer and the chairman of MCA Gombak Division whose villain's design is obvious and whose style is hypocritical is known by everyone... your sweet words can deceive and mislead some people some of the time, but you cannot do it all the time. The karma or preordained fate of Buddhism will definitely befall.
  As my last word, I would like to take this opportunity to bless him, may Yip Kum Fook lawyer wake up to reality, repent before it is too late. Do whatever is good, shed the evil.

  Your Dhamma,
  Ven. Phra Piya Dhamma
  Penang, Malaysia.

  ReplyDelete
 12. Dear All MCA Members in respect,
  That Yip Kum Fook of head Gombak and Yip Jiun Hann MCA Youth chief Gombak or father and son trying to grab the High Committee MCA party on this December
  We hope that members of MCA party considering profuse, please not vote to people have two faces because their behaviour are very bad for Chinese community in Malaysia.
  They used the power politic to cheating female, destroying others family , until the money SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, DESA JAYA, KEPONG, KL ,and dare swallow money of Buddhist temple and Indian temple land in Taman Daya he was burning to getting rich for own greed.
  If this kind of opportunist groups supported the MCA party and we believe that this MCA party will not grown forever.
  SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

  ReplyDelete
 13. Yip Kum Fook (Peguam Taman Desa Jaya, Kepong) .... dia selalu menipu orang… ..
  Ungkapan "sekali penipu, selalu penipu" telah digunakan berulang kali untuk menunjukkan bahawa mana-mana orang yang mempunyai satu perselingkuhan pasti mempunyai hubungan yang lain di masa depan.
  "Orang-orang telah mencuba menipu dalam kategori, tetapi saya rasa ada berbagai jenis dan keperluan dan alasan untuk menipu,"
  Faktor-faktor seperti di mana seseorang berada dalam hidupnya, bagaimana perasaan mereka dalam hubungan tertentu, atau bagaimana perasaan mereka terhadap diri mereka pada waktu tertentu dapat mempengaruhi motivasi menipu.

  Terima kasih
  Cik Chan

  ReplyDelete
 14. Dear brother and sister,

  I am Myanmar who working in Malaysia more than 10 years and I would like to explain about SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION. Therefore, recently I stayed at Sasanarakkha Buddhist Sanctuary (SBS), Taiping, Perak. I am very close with Ven. U Nandiya Maha Thero.

  My monk Ven. U Nandiya is very good heart and compassion to everyone in the world, also I heard when he stayed at Kuala Lumpur Buddhist Temple, he lends donation money to President of Temple (Datuk Yip Kum Fook, MCA Gombak) with amount RM20,000.00 only and he said that money belong to Myanmar society in Malaysia.

  On the other hand, my monk said, also many things happened when he stayed there because committees always disturbing, I am very sadly about that matter, why committees are very poor and crooks. Others Temple, people come to Temple to respected Buddha and Monks, also give red packet to monks. Why this Temple, monks must give money to committees, this is opposite.

  If anyone receive or read this message, please inform to DATUK YIP KUM FOOK to return that amount to my monk as soon as possible.

  My monk contact place:

  Ven. U Nandiya
  Sasana Daja Buddhist Temple
  49 Bombay Street, Lidcombe NSW 2141.
  Tel: (02) 9649-8124

  With kindness

  KO KO NAING
  Taiping, Perak, Malaysia
  We will take action to help you…Master

  ReplyDelete
 15. I scolded him like that. Then the lawyer (YIP KUM FOOK) is not satisfy with me and he told me that he will called the police to come to the Temple and arrest me. I told him to go ahead and called the police to come and arrest me. I won’t run away, I said to him like that. I have done nothing wrong toward you, why you want to arrest me? He said, he doesn’t like me to stay here. I asked him, why? Again. After this he got very angry with me, then he phoned up to the police and the police came to the Temple and told me to leave the Temple.
  Then I phoned up to the chief monk again and I told him that the inspector insisted want to arrest me, you better come back to settle the case for me. After this incident, Chief Monk came back to the Temple and take me to go to another temple and stay there. That’s all about this incidents! Last of all, I would like to inform all of you, that no committees or the chairman can control all the monks and Nuns at all also UNDERSTAND? “They are higher than the King,” also! So how can the laymen, the committees and the chairman to control them: – EVEN THE KING ALSO RESPECTED THE MONKS AND NUNS. Why the chairman doesn’t respect the monks and nuns? They will carry the sins later on, UNDERSTAND?
  By Ven. Phra Piya Thammo
  Penang, Malaysia

  ReplyDelete
 16. Please share to all Malaysian MCA Members,
  Some MCA leaders such as YIP KUM FOOK (lawyer, MCA Gombak) and Yip Jiun Hann (MCA Gombak youth) are immoral and their names are very bad in Selangor. Especially in Kepong, Selayang, Rawang and other places, such as eating money SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, damaging other people's families …… ..behaving so badly.
  They are trying to tell us to support Donald lim Siang Chai, if this group wins in the MCA party, I am sure the MCA party will sink forever in Malaysia
  Don't fall into the trap, support Dr. Wee Ka Siong
  SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

  ReplyDelete
 17. DENDA RM40,000 PALSUKAN TANDATANGAN [METROTV]

  Jurutera didenda RM40,000 palsu tandatangan berhubung pembinaan bangle

  KUALA LUMPUR: Seorang jurutera sebuah syarikat perunding pembinaan didenda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memalsukan tandatangan pada sebuah dokumen berhubung cadangan pembinaan sebuah banglo.

  Hakim Azura Alwi menjatuhkan hukuman itu ke atas Toh Hwee Sheng, 46, dan memerintahkannya dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda itu.

  Toh didakwa dengan curangnya menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu sebuah buku ‘Structure Design Calculation’ bertarikh 2 Ogos 2014 berhubung kiraan dan pelan struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas Lot PT 1, No 1, Jalan 5, Selayang Baru, Mukim Batu, Gombak, Selangor daripada Lieng Consult kepada Datuk Yip Kum Fook iaitu pemilik tanah yang mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen itu adalah palsu.

  Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu antara 2 hingga 12 Ogos 2014, di No 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya Kepong di sini, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

  Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Aliff Shaharuzaman memohon hukuman setimpal bagi memberi pengajaran kepada tertuduh kerana amalan pemalsuan dan meniru tandatangan pemilik syarikat adalah kesalahan serius dan menjadi barah dalam masyarakat jika tidak ditangani.

  Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda dikenakan ke atasnya dengan jumlah yang minimum kerana dia mempunyai tanggungan termasuk ibu yang berumur 76 tahun.

  “Ini adalah kesalahan pertama dan saya tiada rekod jenayah. Saya amat kesal dan insaf atas kesalahan ini dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi, jadi saya mohon hukuman denda minimum tanpa hukuman penjara,” katanya.

  Mengikut fakta kes, pada 2013, Yip Kum Fook iaitu bekas Ahli Majlis Perbandaran Selayang mengarahkan syarikat tertuduh bekerja iaitu Lieng Consult menyediakan Borang A, Kiraan Struktur dan Pelan Struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas lot tersebut, namun penyediaan dokumen itu tanpa pengetahuan Lieng Wei Ming selaku pemilik syarikat.

  Lieng memaklumkan semua dokumen itu tidak dikeluarkan oleh syarikatnya dan mengesahkan tandatangan pada dokumen itu juga bukan miliknya.

  Selain itu, tertuduh juga menerima wang RM10,000 daripada Yip atas pembayaran kerja yang dilakukan iaitu menyediakan semua dokumen itu dan hasil semakan Bahagian Forensik SPRM mengesahkan tandatangan pada dokumen ‘Structure Design Calculation’ adalah berbeza dengan spesimen tandatangan diambil daripada Lieng. -Bernama

  Kerajaan Malaysia akan memeriksa YIP KUM FOOK (PEGUAM DAN PRESIDEN SAMNAK SAMBODHI atau persatuan Buddha, Taman Desa Jaya, kepong) kerana peguam ini menipu orang di mana-mana......Yip Kum Fook & Associates, Kuala Lumpur... No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 18. Dear brothers and sisters into the Dhamma
  We would like to inform all Buddhists in Malaysia about YIP KUM FOOK who is the president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur. Buddhists have to follow any precepts rules but YIP KUM FOOK there is nothing any precepts rules in Buddhism, it is very embarrassing.
  Also, he called the police to harass the Buddhist monks at the temple. Adding he cheated Myanmar monk’s money, many people know about it.
  On the other hand, this YIP KUM FOOK did not feel ashamed and embarrassed of the Buddha, he thought, he was a very successful person, also he is dirty in MCA politics
  Thank you so much and please share with all
  Mr fong, kajang

  ReplyDelete
 19. We have been informed and told everyone to everyone. YIP KUM FOOK (lawyer, president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE) was embarrassed to Buddhism, as a shame of the Buddhist world

  In addition, do dirty with monks. He thinks this temple is his, when we read the articles on internet, our mind is sadder because of many posts and comments on internet.

  But he still doesn't know anything. Maybe he is close to the six senses feelings. This is a very low knowledge. Some old man groups at Taman Desa Jaya, Kepong are also very embarrassing when they speak about SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE

  On the contrary, if this Yip Kum Fook has learned the law, he needs to understand some laws, other lawyers do not make problems and deceive people, only this Yip Kum Fook in the world…..

  In Buddhist also same, if he understands Buddhist knowledge, why does he need to do badly, insult Buddhist monks (rejected monks out from Temple), we know about SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE because we are groups opened this Temple at Taman Ehsan on 1987
  We don't say much because of his karma (YIP)

  By Mr Lim, Desa Jaya, Kepong

  ReplyDelete
 20. If anyone receives or reads a message on the internet, please inform YIP KUM FOOK who is the president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, and ask him to resign all positions at the Temple as soon as possible

  We Buddhists are too embarrassing and this YIP KUM FOOK is doing too many dirty things for our Buddhists, now the whole world knows what the problem is SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE but this YIP KUM FOOK still doesn’t feel anything

  This YIP KUM FOOK but still don't know anything and still holds the position of president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, why! He doesn’t embarrass people, maybe he’s out of brain balance

  YIP KUM FOOK is a lawyer, MCA Gombak, Datuk, President of Buddhist Temple etc. ... why did he do bad things and he is not loved and protect his family, in the future his family will suffer forever because they will face gossip people

  By Buddhist Maha Vihara
  (Buddhist Dhamma groups)
  123, Jalan Berhala, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 21. The largest rebel against Buddhists and Hindu in Malaysia is YIP KUM FOOK and he is a lawyer in Taman Desa Jaya, Kepong, maybe his lawyer is a fake certificate because he is not like someone who studied law. Lawyers must be at least 6 years to study, but we're the same age, but we've never seen him take that class because YIP KUM FOOK is busy with a furniture store business in Kepong area

  He ordered the people to burn the Hindu Temple in Taman Daya, Kepong because at that time he was the MCA chairman in Taman Daya and he had power there, the other because he needed a place to set up his furniture shop business

  In Buddhism, he was the president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE in Taman Desa Jaya, Kepong in 1994, before the president of the temple was SHIA KOK SUN, YIP KUM FOOK this joined the committee members then he rejected SHIA KOK SUN, then he took over as president

  Happened at the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, from him taking over the presidential temple, was never peaceful and always a problem because he was a trouble maker, pushing the old committee and various making a mess in the Temple

  Instead, he defrauded a Myanmar monk (ven. Nandiya) of about rm20,000.00, called police and gangster to remove the Buddhist monk, a monk is from Penang (Ven. Piya Dhammo), and ordered his group to lock down the temple

  YIP KUM FOOK will receive his Karma in what he does, all the GODS have seen and always commented on him and he will suffer forever in this life and the next life… all need to care about YIP KUM FOOK…

  Description by Cikgu Cheong

  This is with your message Excellent and please share with everyone .... thank you ... by Hindu groups in Malaysia

  ReplyDelete
 22. About YIP KUM FOOK, it is better to you are escape from the Kepong area because you were my good friend in the previous days until today

  YIP KUM FOOK better leave Kuala Lumpur area because someone to report to police and Sentul Police Station and Breakfield Police Station want you

  We know you make more mistakes but you can't run away from the country's laws, on last time you can solve problems with pay money to shut people-mouth up, but now it's different, now is the age of technology like the internet

  I hope, you will understand me what I said in the verses above, I love you in my heart like my brother and I will protect you from what people gossip about you..ok

  Lee, Selayang

  ReplyDelete
 23. Please see this YIP KUM FOOK cheated amounting to RM20,000.00, it belongs to VEN. U NANDIYA. Fundraising donation by Myanmar Devotees to buy large Buddhist marble for SAMNAK SAMBODHI in 2000 that Buddha Marble from Myanmar

  Information and signature in blogspot.com by YIP KUM FOOK and please be aware of the issue as all contributions to Buddhist teachings:

  https://committeesamnaksambodhi1.blogspot.com/2019/01/

  SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE at Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur. YIP KUM FOOK (MCA GOMBAK) is president, Secretary (YAP LEONG LAN) and Treasurer (NG GOOT MEE)

  ReplyDelete
 24. Anonymous17 June 2022 at 10:43
  Adakah YIP KUM FOOK memusnahkan agama Buddha? kerana dia telah menendang Bhikkhu (VEN. PHRA PIYA DHAMMO) keluar dari Kuil, kesilapan itu akan membawa dosa besar dalam ajaran Buddha, bahawa kerana perpecahan masyarakat Sangha dalam agama Buddha, pada masa hadapan dia akan menderita sepenuhnya. kehidupan, VEN. PHRA PIYA DHAMMO datang melawat KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI tetapi YIP KUM FOOK mengesyaki VEN. PHRA PIYA DHAMMO untuk mengambil alih jawatannya

  Semua orang di Kepong tahu tentang YIP KUM FOOK, dia seorang yang kotor di Kepong dan dia melakukan pelbagai keburukan seperti membakar kuil Hindu di Taman Daya, kerana tempat itu dia mahu membuka kedai perabotnya dan juga menipu Rm20.000.00 dari Sami Myanmar (Ven. U Nandiya), dan banyak perkara lagi yang dia lakukan pada masa lalu

  Kita rakyat Malaysia dan perlu berhati-hati dengan mereka (YIP KUM FOOK DAN KUMPULAN) kerana mereka akan muflis(kebankrapan) di Malaysia pada masa hadapan.. kerana YIP KUM FOOK mencipta segala-galanya untuk mendapatkan wang, dia tidak peduli siapa yang menderita dan apa berlaku kepada orang lain….

  Shared by Jason Yap, WAT MEH LIEW THAI BUDDHIST TEMPLE, Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 25. The committee of the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, the committee (YIP KUM FOOK) is red-eyed and jealous when they saw the monks have money, they planned to take money from the monks, who lived there would suffer and be dissatisfied. This is true at the Taman Desa Jaya Buddhist Temple

  their temple committee members have felt nothing, so many people complain about the internet, they also like to know nothing, you must know Buddhists not only in Taman Desa Jaya and Buddhists all over the world have believed and practiced Buddha Dhamma, Our Buddha is not enforcing you to believe his teaching understand!

  Don’t destroy the Dhamma and destroy the Sangha in Buddhism because we know you all are not interested in Buddhist teachings, you destroy the Sangha and you are not a Buddhist practice, you have to raise money from people’s donations only

  Who are kicked monks out from Temple or who related kicked monks, that people will heavy karma in their life in this life and next life, also your family generation life unstable in forever. If you are going somewhere, the others will kick you out from society, this is results of karma

  We know this YIP KUM FOOK well and we are known YIP KUM FOOK from him is a furniture shop business and truck driver to deliver furniture in Desa Jaya, Kepong, run an MCA party in Taman Daya, Kepong but you are in business, we are proud to be happy with you but not interfering with any religion

  We are writing this message over the internet because we want to warn you not to commit crimes against Buddhists (Sangha) anymore, you are the Datuk, the lawyer, the president of any society, we don’t care, thank you very much.

  Sharing by people in Taman Desa Jaya, Kepong and we are love Buddhist teaching

  ReplyDelete
 26. Seorang ahli politik MCA DATUK YIP KUM FOOK(叶金福) menghina Sultan Selangor kerana mengambil gelaran Datuk untuk menipu dan berbohong kepada orang Cina Malaysia dan dia seorang ahli perniagaan dan lain-lain, dia sentiasa sombong dan menipu wanita-wanita untuk kepentingan dirinya.

  DATUK YIP KUM FOOK(叶金福) juga seorang peguam di Taman Desa Jaya, Kepong….dia ada kedai peguam di Taman Desa Jaya, Kepong.. terbuka untuk menipu orang ramai, kini ramai yang mengenali(tahu) dan mengesyakinya kerana di kawasan Kepong selalu ada masalah pada sebelum ini seperti tokong Hindu letak api di Taman Daya, Kepong tendang Sami-sami Buddha keluar dari KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI (三宝寺) dan lain-lain.

  Kita semua harap Sultan Selangor mengambil kembali semua gelaran Datuk kerana jika YIP KUM FOOK(叶金福) diteruskan gelaran Datuk, negara kita akan runtuh dan musnah...seterusnya Taman Desa Jaya kita, Kepong akan dapat bahagia dan harmoni.

  Sekarang anak dia(叶君瀚 YIP JIUN HANN) jadi pengerusi MCA Gombak, sama juga sebab ayah ajar anaknya jalan sama, dan kedua-duanya pun tak malu dan masa sekarang orang boleh hantar mesej tahu dengan cepat, anda tak boleh lari dari orang gosip

  perkongsian oleh AHLI JAWATANKUASA SAMNAK SAMBODHI (三宝寺), Taman Desa Jaya, terdahulu

  ReplyDelete
 27. DATUK YIP KUM FOOK叶金福 pushed the Buddhist monk from the temple, not a big deal but he disrespected the Buddhists, and the sangha is responsible for all the Buddhist teachings (Dhamma), without the Sangha, the Buddhist is no more until today, every society has good and bad, it is the nature of law in this world

  MCA also has good and bad, like you(Yip) it's worse because you make every negative thing bad, you make bad for the religion, for the society, the society and destroy the life of the sangha...if you die today, your mind will suffer then will go to hell

  we are not happy and don't like you(Yip) because your mind is very dirty and more jealous of other human beings, also you destroy our feelings and our respect as Buddhists, if you are in Buddhist country, you will collapse and have no life on earth, people will step on your head

  last time, SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE(吉隆坡甲洞帝沙再也三宝) is very famous because various Sangha (Buddhist monks) visit and stay there, now only Myanmar monks live there because committee’s temple always ask money from Buddhist monks, for Ven. U Nandiya gave RM20,000.00 to the President (DATUK YIP KUM FOOK 叶金福), if any monk does not give, this president will make trouble or will cancel their Visa or make a police report to arrest any matter.

  the conclusion of this matter, we hope everything will be fine, now any society also follows personal way because people think different ways, we practice the Buddhist teachings long time but we have never seen people like (DATUK YIP KUM FOOK 叶金福), have problems with the Sangha. ..this is a great sin in Buddhism

  we are a Buddhist group in Kepong
  (Ms Low, Ng, Shia, chew, wong and others)

  ReplyDelete
 28. We hope the ruler of Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Cancel or revoke this title of Datuk ship DATUK YIP KUM FOOK叶金福 because he is very bad in the Chinese community in Malaysia, also very disturbed Buddhist monks, anyone can write a letter to the Sultan of Selangor to inform about MCA YIP KUM FOOK叶金福

  We also hope that everyone loves Malaysia, do not mess it up and don't like other people, only then can we live in this country in peace and happiness. DATUK YIP KUM FOOK叶金福 is very proud of himself, now the world is different from the past and now many people have education, you cannot fool them

  DATUK YIP KUM FOOK叶金福made the Samnak Sambodhi Buddhist Temple (吉隆坡甲洞帝沙再也三宝) destroyed and now the Temple is near to collapse because he is playing politics in the temple, everyone know about that

  Sharing by Tony Toh & friends

  ReplyDelete
 29. Now many people are talking about Datuk Yip Kum Fook doing bad things in Kepong because of the word of men and women, God knows he is doing bad things in the Kepong area, when you type the word of Yip Kum Fook, there everything is displayed on the smartphone screen, now technology is very fast to give something to people, people will share to others to know

  How do you want to hide your bad things from the world and you can't keep a secret in this world, one day people will know what you did with him, now you are almost 70 years old and your power will disappear soon. When you get there, you will feel something in your life, people will look down on you (know someone will not pity at you)

  If you read this message of ours, you can't sleep and you can't eat because you will see your shadow when you walk under the sun or the moon, also if you are in the room you will hear some disturbing ghosts because in the past you are more many people you cheat (close friends, you cheat on them too)

  Don't forget, Simon Low Kok Meng is Datuk Yip Kum Fook's spy and security, when you (anyone) say about Datuk Yip Kum Fook, the order will fast to Datuk Yip...I Ah Wah from Selayang to witness when they take monks out from Samnak Sambodhi, Taman Desa Jaya, Kepong...they brought the police and thugs (gangster) in the temple to remove the monks

  Shared by Ah Wah and Ah Chuan

  ReplyDelete
 30. DATUK YIP KUM FOOK use Buddhist Temple to play politics (MCA) because he made himself like very interesting in Buddhist practice, now many Buddhists know about what he did in Buddhist, people will reject when people are true in his history

  DATUK YIP KUM FOOK uses thugs (gangster) and police to harass people he does not like and against him, this is a very bad idea for human rights, now the Chinese people are not happy with him because there are people gossiping and sending messages or sharing messages on the internet.

  In our prediction, about Datuk Yip and he will suffer more and fortune will fall in the future because he did bad things to the Buddhist monks and cheated the Buddhist monks' money…

  He will not be able to solve his problem because he committed a great sin in Buddhism, he removed Buddhist monks (Sangha) from the Buddhist Temple and disturbed the previous committee of SAMNAK SAMBODHI (TAMAN DESA JAYA, KEPONG) also closed Tuition for Malaysian SPM language class students and many more activity stop

  From Ah Keong, Cheras….Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 31. We want to say something about Datuk Yip Kum Fook because he cheated the IC people in Kepong, Mr. Ng said his IC was cheated by Datuk Yip Kum Fook in the last decade until now there is also a problem about that

  If there is a problem or anything missing, please report Datuk Yip Kum Fook to the police because Datuk Yip Kum Fook is doing illegal things in Malaysia and abroad, please inform everyone

  On the other hand, Mr. Simon Low Kok Meng (Taman Daya, Kepong) or Datuk Yip's brother-in-law because he is CID for Datuk Yip, if you are friends with him, do not talk bad about Datuk Yip

  If anyone who is close to the Sultan of Selangor, request an official letter to our Sultan to return the title of Datuk, we are very ashamed of this title in Malaysia.

  Ms Chan, Kepong

  ReplyDelete
 32. Simon Low Kok Meng ialah Datuk Yip Kum Fook adik ipar dan CID, kerana membawa maklumat berita kepada keluarga datuk Yip, kena berhati-hati dengan mereka, selalu mendatangkan masalah kepada orang kepong dan Taman Desa Jaya, Kepong, sekarang ramai yang tahu tentang apa yang mereka lakukan

  Semua perkara yang mereka lakukan seperti membakar Kuil Hindu (Taman Daya) dan mengeluarkan sami-sami Buddha dari Samnak Sambodhi atau kuil Buddha di Taman Desa jaya, kepong...juga MCA runtuh kerana mereka juga, mereka mendapat kuasa untuk mendapatkan wang dan untuk mereka berniaga

  Cina, India, Melayu dan lain-lain perlu berhati-hati yang tinggal di Kepong, kerana golongan ini boleh melakukan sesuatu kepada semua orang. Datuk Yip Kum Fook ialah seorang peguam (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) No 2A & 2B, Tingkat 2, Jalan 53, Desa Jaya Kepong, 52100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan... tetapi ada orang atau kawan-kawannya berkata, Datuk Yip Kum Fook bukan peguam sebenar, kerana Datuk Yip membeli sijil dari beberapa institut undang-undang di UK sahaja

  Kami berharap kini presiden Malaysia (Datuk Seri Anwar) akan menyemak Datuk Yip Kum Fook kerana banyak komen dan posting di internet, dan ramai orang mengesyaki melakukan projek haram dan kesilapan undang-undang di Malaysia

  Perkongsian dan siaran oleh Encik Chong dan keluarga, Kepong

  Thank you very much to Mr. Chong for the announcement that always causes problems in Taman Desa Jaya, Kepong, We have had Hindus in Desa Jaya for a long time, many years to find those who burned our Temple in Taman Daya, Kepong .....
  SRI MAHA MARUTHUVA KALIYAMMAN TAMAN DESA, KUALA LUMPUR

  ReplyDelete

Search Engine